HOLDtræning Som led i behandling

Vi tilbyder forskellige fysioterapeutiske hold. Det kan ofte være en meget effektiv måde, at afslutte sit individuelle behandlingsforløb på.

Holdtræning foregår under supervision af en fysioterapeut, i vores træningslokaler.

Tal med din fysioterapeut hvis du er interesseret i holdtræning, det er din fysioterapeut der indstiller dig til holdtræningen, hvis det er gavnligt for dit forløb. Vi tilbyder en lang række hold, og dækker de fleste af de behov, der er for fysioterapeutisk holdtræning.

Vores hold

Balance

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Holdet henvender sig til patienter der er udfordret på deres balance og funktion. Formålet med holdet er at give deltageren en bedre balance, stabilitet og styrke. Holdet foregår i den store træningssal samt i kinesis, ca. 30 min hvert sted. I holdsalen vil der primært være fokus på træning af balancen, her anvendes diverse balanceredskaber, redondo bolde, store bolde og lign. Træningen i kinesis er mere funktionelt, her trænes hele kroppen. Der vil tilmed være fokus på balancen og der vil komme små ”mellemstationer” undervejs hvor der inddrages bolde, balanceredskaber. Holdet kan opbygges både som fællestræning og/eller stationstræning samt individuelle øvelser. Balanceøvelserne re- og progredieres ift. den enkelte deltagers niveau.

Kriterier – Eksklusionskriterier for deltagelse på holdet er:

  • Selvstændig stående og gående balance
  • Personstøtte ved balancetræning – dog vil terapeuten assistere undervejs og støtte ved behov
  • Ikke i stand til at kunne benytte store træningsbolde
  • Ikke i stand til at komme op/ned fra gulv
  • Ikke i stand til at kunne træne i kinesis uden personstøtte – dog vil terapeuten hjælpe ved behov

 

NB: Holdet er et fokushold, og ikke et diagnosehold. Går man derfor som vederlagsfri i centret, skal man derfor være tilknyttet et diagnosehold ved siden af. Holdet henvender sig også til borgere uden en specifik diagnose, men som blot ønsker at styrke og bedre deres balance samt generel funktion.

Test: Deltagerne bliver ikke testet ift. holdet, men skal dog være tilknyttet FysioDanmark Vejles vederlagsfrie test såfremt man er vederlagsfri patient.

Vederlagsfri hold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Individuelt tilrettelagt træning efter styrke eller udholdenhedsprincip. Målrettet patientens egne mål inden for vederlagsfri retningslinjer. Dette tilrettelagt af primær-fysioterapeut for forløb. Holdet giver mulighed for løbende sparring, kvalitetssikring og progression af træning med tilstedeværende fysioterapeut. Man kan deltage på dette hold uanset funktionsniveau, dog skal der være en vis kognitiv forståelse for at forebygge faldrisiko, og man skal gerne kunne forstå instrukser.

Cancer

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Træning af 60 minutters varighed med fokus på puls og styrketræning. Patienterne kører intervaller på cykler/cosstrainer eller gangbånd af 30/30 sekunder efterfulgt af cirkeltræning med variation af tid og gentagelser. Afslutningsvis laves der noget afspænding af hele kroppen.

Gigthold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade og Gunhilds Plads)

Holdet er for patienter som er henvist med en gigtlidelse, hovedsagelig leddegigt og psoriasis-gigt. 

I den første halvdel af træningen følger deltagerne et individuelt træningsprogram i fitnessmaskiner. I den sidste halvdel er der fælles træning hvor vi træner ledbevægelighed, balance, kredsløb og styrke. Her bruger vi store bolde, stepbænke og andre redskaber.

Kognitiv Balancehold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Holdet henvender sig til personer der har behov for kognitiv træning samt få bedre balance. Vi vil på holdet have fokus på at træne balance i stående, gående og siddende, der vil komme udfordringer løbende i form af diverse balanceredskaber, step bænke, bolde mv. Tilmed henvender holdet sig også til personer der er udfordret kognitiv. Vi kombinerer balancetræning med kognitive øvelser. Holdet tilpasses til den enkeltes niveau, og øvelserne vil derfor blive re- og progredieret individuelt.

GLAD

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade og Gunhilds Plads)

Deltagere:
Patienter der har gener i knæene. Det kan være på baggrund af slidgigt, overbelastninger eller operationer. Træningen forsøges opdelt i to niveauer, så der er specifik træning for alle. Der trænes som regel i maskiner den ene halvdel af tiden og stabiliserende øvelser den anden halvdel. Det hele under supervision af en fysioterapeut.

Indhold:
Holdet varer 60 min. Der er fokus på at opbygge muskulaturen omkring hofte, knæ og fod. Der er både fokus på at opbygge muskelstyrken, men også på styring og kontrol af knæet. Træningen foregår i maskinerne, som øvelser i salen og evt. som cirkeltræning hvor det er hensigtsmæssigt.

Slutresultat:
Målet med træningen er at nedsætte smerter og gener fra knæene og bedre funktionen, så man kan komme videre med dagligdags aktiviteter eller sport.

Parkinsonhold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade og Gunhilds Plads)

Borgeren med parkinsonisme vil starte sit træningsforløb med en individuel samtale og fysioterapeutisk undersøgelse, hvorefter fysioterapeuten og borgeren ligger en fælles plan og målsætning for videre genoptræning og forebyggende træning.

Fysioterapeutisk træning målrettet borgere med parkinsonisme foregår på diagnose specifikke parkinsonhold, eller som individuel fysioterapeutisk træningsintervention, dette vurderes ved den indledende samtale.

Træningen tager hensyn til hver enkelt deltagers funktionsniveau, og hver deltager får lavet et individuelt træningsprogram. Fysioterapeuten som varetager parkinson træningen har interesse område og specialviden omkring parkinsonisme, og der arbejdes ud fra de europæiske guidelines for fysioterapi for parkinsonisme. 

Vi har pt. 7 parkinson hold om ugen.

Reumatologisk ryghold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Dette hold henvender sig til folk med Morbus bechterew, spondylartrit, skoliose mm. Målet med træningen er både at arbejde med bevægelighed, samt at øge styrken og stabilitet omkring nakke, skulder, ryg og bækken. Niveauet er tilpasset hver enkel, så alle kan være med, og bliver udfordret efter det niveau man er på.

Indhold:
Træningen deles op i 2 dele. Den første del består af styrketræning i maskiner efter et individuelt tilrettelagt program, med supervision af en fysioterapeut. Den 2 del består af træning i sal, med fokus på stabilitet og bevægetræning omkring nakke, skulder, ryg og bækken.

Ryghold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Deltagere:
Personer der har LBP efter f.eks. tidligere discusprolaps, artrose/degenerative forandringer, spondylolistese, uspecifik LBP e.l. (ingen røde flag). Dvs. patienter der har bevægelses relateret LBP som seqv. efter ovenstående diagnoser. Deltagerne skal ikke være i det akutte eller inflammatoriske stadie. Før patienterne kan henvises til holdet bør der kobles en retningspræference (Mckenzie)/neuromuskulær kontrol deficit (Dynamisk stabilitet) på den enkelte deltager. Hvis dette ikke er udført, inden den enkelte starter på holdet, afsættes tid i kalenderen hvor patienten vurderes og der laver målsætning sammen med patienten.

Indhold:
Holddeltagerne stifter bekendtskab med stabilitetstræning for muskelkorsettet i relation til truncus (lokal stabilitet) og derefter lære at udføre retningskontrol (global stabilitet) for til sidst sikre at øvelser med ekstern belastning kan praktiseres. Derved kan deltagerne sikkert og stabilt udføre bevægelser der er relevante for dagligdagsbelastninger.(global mobilitet).

Varighed og indhold:
Holdet finder sted to gange om ugen, tirsdag og torsdag. Forløbet strækker sig over en 8-12 ugers periode. Det er specifik træning i hele forløbet, så der vil ikke være undervisning, som på f.eks rygskole.

Slutresultat:
At deltagerne får en oplevelse af, at specifik træning afhjælper LBP og ved at integrere træning til dagligdagsfunktioner kan gener fjernes og samtidig forebygge recidiv. Derudover gives forståelse for at profylaktisk træning er en nødvendighed, for at recidiv ikke finder sted, og vejleder den enkelte deltager i konkrete træningsforslag. Kvantitativ (COPN) og kvalitativ (Roland Morris eller patient udsagn) måling af patienterne finder sted ved start tidspunkt og i slutningen af forløbet.

Sclerosehold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Holdet har til formål at vedligeholde og/eller forbedre muskelstyrken, konditionen samt balancen hos personer med Multipel Sclerose. Holdet er opbygget af 30 min selvtræning, hvor der er fokus på individuel gradueret styrketræning i centrets maskiner. Der vil blive lagt et individuelt træningsprogram som har fokus på den enkeltes problemstilling. Til sidst er der 30 min fællestræning hvor holdet er samlet, her er fokus på balance, stabilitets- og styrketræning. Der anvendes diverse balanceredskaber, bolde, elastikker, easyline mm. Ydermere har vi et kørestolshold hvor holdtræning omfatter styrke- og konditionstræning samt udspænding.

Holdene er inddelt efter niveau og vi har i øjeblikket 6 sclerosehold.

Styrketræningshold

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade og Gunhilds Plads)

Holdet er for personer, som vi ikke har et diagnoseholdtilbud til eller for personer som af andre årsager ikke passer ind på vores egentlige diagnosehold. Holdet er for patienter som er selvhjulpne og kan klare store dele af træningen selv. Fokus på individuelt træningsprogram. Dette udarbejdet ift. egen målsætning og ønske og funktionsforbedring eller vedligehold. På holdet er der supervision og guidning fra fysioterapeut.

Stærk Krop

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Individuelt tilrettelagt træning efter styrke eller udholdenhedsprincip. Målrettet patientens egne mål. Dette tilrettelagt af primær-fysioterapeut for forløb. Holdet giver mulighed for løbende sparring, kvalitetssikring og progression af træning med tilstedeværende fysioterapeut. Der vil ligeledes være fokus på styrketræning, puls og vedligeholdende træning.

Varmtvandsbassin

Om holdet (Tilbydes på Sjællandsgade)

Vi tilbyder træning i varmtvandsbassin. 

Vi har mulighed for at bruge Guldkrogs varmtvandsbassin flere gange om ugen. Det er en fysioterapeut fra FysioDanmark Vejle, som står for træningen. Træningen består bl.a. af øvelser som forbedrer konditionen, muskelstyrken, balancen, koordinationen, stabiliteten omkring kroppens led, samt fremme kroppens bevægelighed. Fordelen ved at træne i vand er at kroppens vægtbærende led bliver aflastet, da vandet løfter op. Derudover giver varmen velbehag og lindre ømme led og muskler – og så er det sjovt! 

Bassintræning henvender sig til en bred vifte af personer, men det er særlig godt til dig med fx. gigt, ondt i ryggen, gangbesvær, balanceproblemer eller kroniske smerter. Du skal være selvhjulpen, så du selv kan komme af og i tøjet, samt i og op af bassinet. 

Hvis du tænker, at det er noget for dig, skal du tale med din fysioterapeut og han/hun vil hjælpe dig med at blive tilmeldt det rette hold.

Vi har hold:

  • Tirsdag  kl. 14.30 – 15.15 og 15.15 – 16.00
  • Torsdag kl. 14.30 – 15.15 og 15.15 – 16.00

Pris:
Nogen kan få træningen vederlagsfri hvis de har en diagnose der berettiger hertil, ellers vil der være en egenbetaling.

Blandet neurologiskhold

Om holdet

Holdet henvender sig til patienter der er udfordret på deres balance og stabilitet. Formålet med holdet er at give deltageren en bedre balance, stabilitet og styrke primært med fokus på UE og corestabilitet. Holdet foregår i den store træningssal hvor der anvendes udstyr som store bolde, diverse balanceredskaber og måtte. Der kan evt. suppleres med vægte og/eller TRX for at udfordre stabiliteten mere. Der kan på holdet også anvendes generelle stabilitetsøvelser for ankel/knæ/hofte. Holdet kan opbygges både som fællestræning og/eller stationstræning.  Balanceøvelserne re- og progredieres ift. den enkelte deltagers niveau.

Kriterier – Eksklusionskriterier for deltagelse på holdet er:

  • Konstant personstøtte ved balancetræning – dog vil terapeuten assistere såfremt der er behov
  • Ikke i stand til at kunne benytte store bolde
  • Ikke i stand til at komme op/ned fra gulv

NB: Holdet er et fokushold, og ikke et diagnosehold. Deltagerne skal derfor være tilknyttet til et diagnosehold såfremt man kommer i centret på en vederlagsfri diagnose. Den tilknyttede fysioterapeut er ikke primær fysioterapeut for holddeltagerne.  Holdet er dog også henvendt til borgere der blot ønsker at bedre deres balance og generelle funktion.

Test: Deltagerne bliver ikke testet ift. holdet, men skal dog være tilknyttet FysioDanmark Vejles vederlagsfrie test.

Om holdet

SeniorFitness er tilpasset et ældre publikum på 50+. Timen består af gode styrke- og stabilitetsøvelser med brug af redskaber som håndvægte, elastikker, bænke og bolde. Der er også enkelte pulsøvelser.

Forudsætningen for at deltage på holdet er blot, at du er 50+. Der tages selvfølgelig hensyn til individuelle træningsniveauer samt eventuelle problematikker. Før/efter træningen vil der være mulighed for socialt samvær i centerets caféområde.

Om holdet

Timen kræver ingen forudsætning for, at man kan deltage. Der tages hensyn til individuelle træningsniveauer samt skavanker.  Træningen består af puls- og styrkeøvelser, hvor der vil være fokus på at tone.